مراحل مسواک زدن

مسواک زدن دندان‌ها بخشی از بهداشت دهان است که پلاک‌ها را از سطح دندان جدا می‌کند و جلوگیری از ایجاد پوسیدگی دندان، التهاب لثه و بیماری‌های پیرامون دندان شود.

مسواک زدن صحیح از ارکان اصلی مقوله بهداشت دهان و دندان می باشد. کمتر کسی را می شود یافت که در طی شبانه روز مسواک نزند، ولی چیزی که کمتر به آن توجه می شود نحوه صحیح مسواک زدن و عدم توجه به مراحل مسواک زدن می باشد. به طوری که در اکثر موارد مسواک زدن با مسواک نزدن تفاوتی نمی کند.

یادگیری مسواک صحیح زدن کمک شایانی در امر بهداشت دهان و دندان خواهد داشت هرچند که آموزش صحیح مسواک زدن حضوری بهتر است.

مراحل مسواک زدن

نحوه صحیح مسواک زدن

  •  طبق تصویر پایین ابتدا دندان های پیش به صورت بالا و پایین مسواک کشیده می شود.(شماره 1)
  • در مرحله دوم و سوم دندانهای کناری از بیرون و داخل به صورت بالا و پایین مسواک کشیده شده (شماره 2 و 3)
  • سپس از سطح جونده دندانها شروع مي کنيم به طوری که با حرکت رفت و برگشتی در روی سطح جونده خميردندان بخوبی کف مي کند و شيار های موجود بر روی دندان تميز مي شود.

سطوح جونده در هر فک در دو رديف سمت چپ و راست قرار دارد که از يک سمت فک پائين شروع کرده و به سمت ديگر رفته و سپس همينطور برای فک بالا اقدام مي کنيم.

طرز مسواک زدن

تميز کردن سطوح جونده مشکل خاصی ندارد و اگر دقت شود و وقت کافی گذاشته شود بخوبی تميز مي شود. (شماره 4)

  •  در مرحله بعد پشت دندانهای جلو و پایین کشیده میشود که حرکت از داخل به خارج صورت می گیرد مطابق شکل. (شماره 5 و 6)

بعد از تميز شدن بين دندانها مي رويم سراغ مجاورات دندان با لثه که به نظر من مهمترين قسمت اموزش مسواک زدن درک نحوه تميز کردن اين ناحيه ميباشد و اکثرا به اين قسمت کمتر توجه داشته و مشکل اصلی در رعايت بهداشت هم در تميز کردن اين ناحيه مي باشد.

نحوه درست انجام آن با حرکات دایره‌ای و بالا و پایین مناسب ترین و بهترین حالت تمیز کردن است.

وقتی به مرز لثه می‌رسید،باید سر مسواک را به زاویه‌ی ۴۵ درجه برسانید و فشار ملایمی را وارد کنید تا زیر لثه تمیز شود و سپس مسواک را آنجا به ‌حر‌کت در‌آورید و خارج کنید. مسو‌اک‌تان نباید لثه را سوراخ کند. البته تمیزکردن زیر لثه مهم است، چون غذا و باکتری زیادی آنجا به‌دام می‌افتند.

 نقاطی از دندان که افراد در حین مسواک زدن خوب تميز نمي کنند عبارتند از:

۱. ناحيه دندان عقل که معمولا به علت حالت تهوئی که بهشان دست ميدهد کمتر مسواک مي زنند و به اين علت است که دندانهای عقل با اينکه ديرتر از همه دندانها در مي ايد زودتر از بقيه می پوسد.

۲. قسمت هائی که در قوس فکی فرار دارد بخصوص از قسمت داخل به خاطر اينکه مانور دادن در اين نواحی سخت مي باشد يعنی بيمار قسمت دندان های عقبی را مسواک ميزند و بعد مياد سراغ دندان های جلوئی و به قوسها فک در ناحيه دندان نيش کمتر توجه می کند.

۳. سطح روئيه زبان که حتما بايد مسواک کشيده شود که بی توجهی ميشود و لای پرزهای زبان نيز بايد تميز گردد.

سپس مي رويم سراغ بين دندانها که اين کار بدون استفاده از کمک نخ دندان امکان پذير نيست که در قسمت نحوه صحيح استفاده از نخ دندان در همین سایت به توضیح کامل در مورد این موضوع پرداخته شده است.

متخصصين گفته اند که طول مدت مسواک زدن صحيح بين ۵ الی ۷ دقيقه می باشد.

سعی کنيد که بعد از شستن خمير دندان يک بار هم بدون خمير و به قول معروف خشک مسواک بزنيد. باید توجه کنید که مسواک زدن به تنهایی برای بهداشت دهان و دندان کافی نیست و باید حتما زبان خود را بشویید و از نخ دندان و دهان شویه ی مناسب استفاده کنید. همچنین خمیردندان مورد استفاده تاثیر بسزایی در بهداشت دندان ها دارد.(مطالعه مطلب در مورد خمیردندان مناسب)

پس در نهایت به این نتیجه میرسیم که مراقبت از دندان ها به تنهایی با مسواک زدن مقدور نیست. عوامل دیگر چون استفاده از نخ دندان،دهان شویه، زبان شویه ما را در رسیدن به بهداشت مناسب دهان و دندانمان کمک خواهد کرد.

 

نقش مسواک در کنترل پلاک دندان

مهمترین روش پیشگیری از بیماری های پریودنتال، بهداشت دهان بوده است و کنترل پلاك به عنوان مهم ترین اصل در پیشگیري از پوسیدگی دندان و بیماريهای پریودنتال به شمار می رود.

کنترل پلاك به روش هاي مکانیکی و شیمیایی انجام می شود. برداشت پلاك به صورت مکانیکی اصلی ترین رکن برنامه بهداشت دهان و دندان است.

در بین راههای مختلف کنترل مکانیکی پلاك استفاده از مسواك همراه یا بدون خمیر دندان رایج ترین وموثرترین راهی است که توصیه می شود. برداشت پلاك به طور معمول در بالا و زیر لثه میتواند فاکتور اصلی در جلوگیری و درمان بیماری های پریودنتال و پوسیدگی دندان ها باشد.

برداشت پلاك فوق لثه ای، شمار گونه های پاتوژن در پلاک های فوق و زیر لثه را کاهش می دهد. پلاک مخصوصاً در ناحیه طوق و نواحی بین دندانی تجمع می یابد که با مسواك زدن می توان پلاک را کاهش داد.

رایج ترین و مؤثرترین روش برای تمیزکردن دندان ها استفاده از مسواک است و تنها اشکال آن عدم حذف پلاک بین دندانی عنوان می شود.

اگر تمایل دارید درمورد مسواک زبان و تمیز کردن زبان هنگام مسواک زدن بدانید پیشنهاد می کنم بر روی متن لینک داده شده کلیک کنید.

نوع مسواک و روش مورد استفاده براي مسواک زدن، تأثیر به سزایی درکارآیی آن داشته و تاکنون مطالعات زیادي با هدف مقایسه خصوصیات مختلف مسواک ها با طرح ها و اشکال متنوع صورت گرفته که اکثر مطالعات مهمترین اثر مسواک یعنی کاهش پلاک دندانی را مورد مقایسه قرار داده اند.

قبل از شروع مسواک زدن بايد از تميز و سالم بودن مسواک خود مطمئن بود که در مقاله ای ديگر شرايط يک مسواک خوب را توضيح خواهم داد. خمير دندان به مقدار کافی بر روی سطح مسواک مي گذاريم سپس دهان را با آب خيس مي کنيم تا خمير دندان خوب کف کند.

مسواک زدن در کودکان

از زمانیکه اولین دندانهای فرزندتان در می آید می توانید با یک حوله مرطوب یا گاز استریل آنها  را تمیز کنید. در 18 ماهگی که دندانهای آسیاب عقب کودک در آمد با مسواک کودک که فرچه نایلونی نرمی دارد دندانهایش را تمیز کنید.

به محض داشتن توانایی کودک و اشتیاق خود به مسواک زدن، اجازه مسواک زدن را به او بدهید. البته آنها تا سن مدرسه رفتن نمی توانند اینکار را به خوبی انجام دهند که شما بعد از مسواک زدن حتما دندانهایشان را چک نمایید.

کلام آخر

هدف اصلی از مسواک زدن را اگر بدانیم کمک بزرکی در عملکرد ما خواهد گذاشت. هدف اصلی يک مسواک زدن صحيح پاک کردن کليه مواد غذائی همراه با مواد رسوبی مختلف و ميکروارگانيسم هائی که به طور طبيعی بر روی کليه سطوح دندان جايگزين شده اند مي باشد مسواک زدن وقتی تکميل خواهد شد که مجاورات دندان با لثه و سطح زبان را نيز مورد توجه قرار داد.

پس به طور کلی سه نوع مواد است که در لابلای شيار های دندان، بين دندانها و بين دندانها و لثه رسوب مي کنند:

1. مواد غذائی که در طی روز مصرف مي شود.

2. پرو تئين های بزاق و موادی که در طی شبانه روز براثر تجزيه مواد غذائی در محيط دهان توسط آنزيم ها و ميکروبهای موجود در دهان بوجود می آيد.

3. ميکروبهائی که به طور طبيعی در محيط دهان وجود دارد.

در طول یک روز نیازی نیست بیش از دو بار مسواک بزنید.

بعضی افراد فکر می کنند ایرادی ندارد 3 یا 4 بار در روز مسواک بزنند، یعنی بعد از هر وعده غذایی، در صورتیکه مسواک بیش از 2 بار می تواند به لثه و مینای دندان آسیب برساند.

مردم فکر می‌کنند اگر محکم و شدید مسواک بزنند، کارشان درست است، اما باید بدانید ممکن است با این کار لایه‌ی سطحی لثه و دندان را ازبین ببرید.

در مورد انتخاب صحیح نوع مسواک مطلب مسواک مناسب و انواع آن را مطالعه نمایید.

همواره  شاد و سلامت باشید

مرکز فوق تخصصی دندانپزشکی دکتر زهرا طهوری بهترین دکتر ایمپلنت دندان در تهران

4 پاسخ

تعقیب

  1. […] و درد در لثه ها بروز می نماید و ممکن است لثه در زمان مسواک زدن خونریزی داشته […]

  2. […] این جهت اهمیت روشهای بهداشتی مانند مسواک دندان و زبان حائز اهمیت می […]

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا به سوال امنیتی پاسخ دهید ؟ *