ترمیم و روکش دندان

از دیرباز ترمیم و روکش دندان ها جز بزرگترین شاخه های دندانپزشکی محسوب می شد، چرا که ادامه حیات دندانها ملزم به ترمیم مناسب و صحیح دندانها می باشد.

ترمیم و روکش دندان در واقع کنترل مشکلات دهان و دندان و  برگرداندن زیبایی دندان ها است. در ترمیم دندان، ساختار صدمه دیده یا از دست رفته دندان ها ترمیم می شود. ترمیم و روکش دندان باعث بهبود ظاهر دندانها خواهد شد و در نهایت نه تنها به سلامت دندانهای شما کمک خواهد کرد تا لبخندی زیبا برای شما خلق کند. دندانهای خلفی به ویژه پره مولرهای فک بالا دندان هایی هستند که در حالت های مختلف، نظیر صحبت کردن، خندیدن و غذا خوردن در معرض دید می باشند.

لذا اصلاح و ترمیم این دندان ها ضروری می نمایید. اگر در این ناحیه پوسیدگی وسیعی وجود داشته باشد و حفره تهیه شده با آمالگام ترمیم گردد، زیبایی ترمیم دندان ها به خطر می افتد.

ترمیم و روکش دندان

ترمیم همرنگ دندان ها

امروزه در علم ترمیمی، مواد همرنگ دندان و استفاده از مواد باندینگ همراه کامپوزیت و آمالگام توجه زیادی را به خود جلب کرده است و از آنجا که تقاضا برای ترمیم های مستقیم زیبا روز به روز در حال افزایش است، شاهد استفاده هر چه بیشتر از این روش ها هستیم.

برای بهره بردن از مزایای آمالگام وکامپوزیت، روش های ونیر نمودن ترمیم های آمالگام با کامپوزیت معرفی شدند.

از موارد تجویز آن می توان استفاده از زیبایی ترمیم دندان ها و استحکام مورد نیاز برای ترمیم های وسیع دندانهای پره مولر و مولر خصوصاً فک بالا را اشاره کرد.

کاربردهای دیگر این روش عبارتند از:

دندان هایی با پیش آگهی مشکوک، بیماران مسن و دارای مشکلات سیستمیک و در موقعیت هایی که حفظ نسج باقیمانده دندان و کاهش هزینه درمان مورد نظر است.

از طرف دیگر گاهی در کلینیک به ترمیم های آمالگام خوبی بر می خوریم که تعویض کل ترمیم در مقایسه با تعمیر منطقه ناقص منطقی نیست.

بنابراین تعمیر نقص زیبایی که محافظه کارانه تر، سریعتر و ساده تر است توصیه می شود.

انواع ترمیم دندان

بطور کلی ترمیم دندان ها به 2 صورت انجام می پذیرد:

  1. ترمیم دندان ها با آمالگام
  2. ترمیم دندان ها با کامپوزیت (هدف حفظ زیبایی ظاهری)

البته ترمیم های مرکب آمالگام – کامپوزیت نیز انجام می پذیرد که در ادامه به توضیح بیشتری در این باب می پردازیم.

هدف از ترمیم دندان

دو هدف بزرگ دندانپزشکی ترمیمی حفظ فانکشن و تامین زیبایی می باشد. ترمیم های مرکب آمالگام – کامپوزیت دارای مزایایی همچون تامین زیبایی در حد قابل قبول، افزایش استحکام و استحکام در برابر شکست دندان، کاهش میزان خمش کاسپی و هزینه درمان می باشند.

اینگونه ترمیم ها به دو روش آماده می شوند، روش یک جلسه ای و روش دو جلسه ای. در روش یک جلسه ای بدین ترتیب که ابتدا در قسمت مزیوباکال حفره کامپوزیت رزین قرار داده می شود و سپس در همان جلسه باقیمانده حفره با آمالگام ترمیم می گردد.

در روش دو جلسه ای یک جلسه ترمیم با آمالگام و در جلسه دوم ترمیم با کامپوزیت صورت می پذیرد.

در ادامه میخواهیم به بررسی علت ترمیم مجدد دندان ها بپردازیم.

بررسی علت ترمیم مجدد دندان ها

ترمیم  دندان ها به تنهایی نه تنها پوسیدگی دندان را برطرف نمی سازند بلکه خود دچار تخریب شده، به تعویض نیاز پیدا می کنند. بصورتیکه repair یا replace ترمیم های قبلی، به تنهایی یکی از 3 نیاز اصلی برای درمان می باشد.

در حال حاضر 50 درصد هزینه های پرداخت شده از سوی بیماران جهت جایگزینی ترمیم های قبلی می باشد.

هنگامی که ترمیم ها تعویض می شوند، افزایش در اندازه حفره، تضعیف نسج باقیمانده دندان و ترمیم و آسیب پذیری بیشتر هر دو قابل انتظار خواهد بود. متاسفانه این اعتقاد وجود دارد که وقتی یک ترمیم تعویض می شود، در ترمیم دوباره نیز همان نقص هایی که ترمیم اول را تحت تاثیر قرار داده بودند وجود خواهند داشت.

ترمیم دندان شکسته

درمان های ترمیمی مناسب در یک چهارچوب بیولوژی که شامل مواد، روشها و اصول دندانپزشکی ترمیمی است بدست می آید.

دندانپزشکی که معیارهای بیولوژی، شیمیایی و فیزیکی بافت دندان را در نظر نگیرد باعث شکست زودرس، از بین بردن یکپارچگی تاج، پوسیدگی های عود کننده و یا حتی نکروز پالپ و در نتیجه نیاز به درمان کانال ریشه و یا روکش (Crown) می شود.

رمز موفقیت طرح درمان، تعیین مشکل یا مشکلات موجود و برنامه ریزی برای درمان آن می باشد.

تحقیقات انجام شده با هدف تعیین طول عمر ترمیم های آمالگام و همچنین دلایل عمده شکستهای درمان انجام شده صورت گرفت و مشخص گردید 46 درصد بعلت پوسیدگی های اولیه و 54 درصد ناشی از تعویض آمالگام بوده است. بیشترین علت تعویض ترمیم  دندان ها، پوسیدگی ثانویه و پس از آن مارژینهای ضعیف، شکستگی دندان، شکستگی Isthmus و دلایل دیگر عنوان گردید.

آمالگام چیست؟

آمالگام دندان بطور موفقیت آمیزی برای بیش از یک قرن به عنوان ماده ترمیمی استفاده شده است.

مزایای آمالگام:

  • هزینه پایین
  • سهولت کارکرد
  • خواص فیزیکی مناسب
  • دوام مناسب
  • مقاومت سایشی خوب
  • حساسیت تکنیکی کم و قابلیت سیل نمودن ذاتی آن

از جمله مزایای آمالگام محسوب می شود.

معایب آمالگام:

  • شکنندگی در ضخامتهای کمتر از دو میلی متر تحت فشارهای جونده
  • پایین بودن استحکام کششی
  • عدم اتصال به نسج دندان می باشد.

لذا بی توجهی در هریک از مراحل تهیه و ترمیم حفره می تواند به شکست ترمیم درون توده آمالگام بی انجامد.

کامپوزیت دندان

امروزه کامپوزیت دندان جز مرسوم ترین مواد جهت استفاده در زیبایی دندان ها می باشد، و علت اصلی آن هم رنگی آن با دندان ها می باشد. ترميم های هم رنگ دندان به طور گسترده ای برای برطرف ساختن نياز بيماران مورد استفاده قرار می گيرد.

انواع مختلفی از كامپوزيت ها با ويژگی های مختلف در بازار دندان پزشكی موجودند كه بر اساس سايز، شكل و نحوه توزيع فيلرها تقسيم بندی می شوند.

كامپوزيت های جديد دندان زيبايی بالا و ترميم های با كاركرد طولانی را ممكن ساخته اند. رزين های كامپوزيتی مدرن انقباض كمتر، پاليش پذيری بهتر، پايداری، قدرت باند و زيبايي بيشتری دارند.

از طرفی كامپوزيت دندان معايبی مانند تغيير رنگ، سايش، ريزنشت و انقباض حين پليمريزاسيون دارند. هركدام از اين عوامل می توانند علتی برای تعويض ترميم های كامپوزيت دندان باشند.

کلام آخر

ترمیم دندان ها یکی از مهم ترین دغدغه های افراد در مورد سلامت دندان ها می باشد. با توجه به ترمیم دندان ها با دو روش آمالگام و کامپوزیت، خود این دو روش نیز علت پوسیدگی ثانویه در دندان ها می شوند.

پوسیدگی ثانویه شایعترین علت درمان دوباره دندان های ترمیم شده توسط آمالگام و کامپوزیت می باشد. دومین علت شایع جایگزینی نیز در ترمیم های آمالگام و در مورد کامپوزیت ، عدم هماهنگی رنگ بود.

در نظر داشتن دلایل شکست ترمیم دندان ها که در هر نوع ماده ترمیم کننده، طبقه بندی و تعداد سطوح ترمیم شیوع بالاتری دارند، به هنگام جایگذاری ترمیم ها و دقت بیشتر بر روی تشخیص آنها در هر نوبت از فراخوانی بیمار ضروری است.

همواره  شاد و سلامت باشید

مرکز فوق تخصصی دندانپزشکی دکتر زهرا طهوری فوق تخصص ایمپلنت دندان

1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا به سوال امنیتی پاسخ دهید ؟ *